Connect with us

Maqedoni

Ditari elektronik, barrë shtesë për mësuesit

Published

on


Plotësimi i ditarit elektronik gjatë mësimit të jashtëzakonshëm do të krijojë vështirësi të mëdha dhe punë shtesë për mësimdhënësit. Këto të fundit kërkojnë që ditari elektronik të mos plotësohet, të paktën derisa procesi mësimor të kthehet në normalitet.

“Kjo u bë e tepërt, ne duhet të lidhemi në platformë, ta plotësojmë ditarin elektronik, ta plotësojmë ditarin klasik, është diçka shumë e tepërt. Të njëjtat gjëra ne I shkruajmë, I përsërisim. Ta kenë parasysh këtë vështirësi që e hasin si arsimtarët edhe nxënësit. Pse të përsëriten të njëjtat gjëra në tre vende, mendoj që ditari elektronik të tërhiqet, po pse jo të tërhiqet edhe platforma online edhe të gjithë nxënëist sëbashku të vijnë në bankat shkollore- deklaroi Hatixhe Topalli, mësuese në sh.f “Penko”.

Kërkesës së mësimdhënësve që edhe nxënësit e klasave të gjashta dhe viteve të para të kthehen në Shkollë, ministrja Carovska i përgjigjet se gjithçka varet nga gjendja epidemiologjike.

“Nese ndryshohet pozitivisht nuk do të ketë askush që do të dal kundër hapjes së shkollave me prezencë fizike. Nëse gjendja epidemiologjike mbetet e njejtë ose më e rëndë atëherë do të mendojmë për çështje tjera që janë të rëndësishme me qëllim të mbrojmë shëndetin publik dhe të sigurojmë mësim të vazhdueshëm në mënyra të cilat janë të mundshme në atë moment- pohoi Milla Carovska, ministre e Arsimit dhe Shkencës.

Krerët e Komunave kërkojnë rritjen e bllok dotacioneve me qëllim respektimin e protokolleve shëndetësore nëpër Shkolla.

“Paratë që kemi për momentin dhe ndihma e komunës është e mjaftueshme për fillimin e vitit të ri shkollor. Për më tutje do e shohim- tha Velimir Smilevskki, kryetar I komunës së Butelit.

Ditë më parë, shumë drejtor shkollash kërkuan nga institucionet kompetente angazhim të punëtorëve shtesë për mirëmbajtje të higjienës në shkolla, gjatë periudhës së pandemisë.

 

Melihate Rustemi

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maqedoni

Pandemia, më shumë se 40 mijë njerëz kanë humbur vendet e punës

Published

on


Numri i të papunëve shënon rritje. Tani në Maqedoni ka 151.359 persona të papunë. Të dhënat e Agjencisë së Punësimit tregojnë se që nga fillimi i pandemisë numri i të papunëve është rritur për 43,627 persona, por sipas drejtoreshës së Agjencisë Biljana Jovanovska pa punë në periudhën e analizuar kanë mbetur afër 15 mijë persona. Jovanovska shpjegon ndryshimin e rreth 30 mijë të papunëve me faktin se shumë prej punëkërkuesve joaktivë të cilët nuk janë të regjistruar, gjatë shpalles së ndonjë masë qeveritare që ofron ndihmë shtetërore, ri-regjistrohen si punëkërkues aktivë dhe kështu kanë shans për ndihmë shtetërore.

Personat që u ka mbaruar paraqitja e sigurimit të obligueshëm pensional janë 14 819. Personat tjerë që erdhën në evidencë si të papunë kanë ardhur në baza të ndryshme. Të papunë që një periudhë të gjatë janë evidentuar në Agjencinë e punësimit, persona që evidentohen për herë të parë, siç janë të rinj deri 29 vjeç”-tha Biljana Jovanovska, Drejtoreshë e Agjencisë së punësimit

Pjesa më e madhe e personave që kanë ngelur pa punë vijnë nga industria e përpunimit. Pastaj vijnë veprimtaria tregti më pakicë dhe shumicë, pastaj sektori i objekteve për akomodim dhe shërbime. Pjesa më e madhe e largimeve janë bërë në muajin prill.

Ile Petreski

Continue Reading

Maqedoni

Ende asnjë hap për shkarkimin e Dimovës

Published

on


Asnjë lëvizje nga bordi i Agjencisë Nacionale të Programeve Arsimore Evropiane për të vendosur mbi kërkesën e Qeverisë për shkarkimin e drejtoreshës së Agjencisë Lidija Dimova. Zëvendëskryeministri për luftë kundër korrupsionit Lupço Nikollovski ka kërkuar nga Bordi udhëheqës që gjatë procedurës të respektohet prezumimi i pafajësisë

“Mbi bazën e njohurive dhe vendimeve të Bordit Udhëheqës, do të ruhen dhe garantohen të gjitha procedurat dhe mbi gjitha prezumimi i pafajësisë- deklaroi Lupç Nikollovski, Zëvendëskryeministër për luftë kundër korrupsionit.

Burime brenda agjencisë bëjnë të ditur se bordit, sipas rregullores së punës do t’i nevojiten tre ditë për tu mbledhur dhe shqyrtuar propozimin e Qeverisë dhe se gjatë kësaj jave nuk pritet të thirret mbledhja e tillë pasi anëtarët janë kryesisht të angazhuar nëpër institucione tjera.

Dimova nuk është prononcuar pas propozimit të fundit të Qeverisë. E njëjta mbetet në qëndrimin se nuk ndjen përgjegjësi morale dhe penale dhe se nuk do të dorëhiqet. Rasti “Parukeria” u hap pas publikimit të raporteve financiare të Agjencia Nacionale për Programe Arsimore Evropiane në të cilin thuhet se janë ndarë mijëra euro grante për parukeri dhe afro 80 mijë euro për trajnim të gomarit kroat të cilat i ka fituar një shkollë.

Dimova kishte deklaruar se grantet nga “ErasmusPlus” mund të ndahen për gjithçka përveç për aktivitete dhe parti politike, ndërsa projekte të tilla sipas saj janë mbështetur edhe në shtete tjera. Përveç Policisë Financiare kontrolle paralele është duke bërë edhe Komisioni Evropian nëse ka keqpërdorim të parave evropiane në Agjencinë e drejtuar nga Lidija Dimova.

Adrian Kerimi

Continue Reading

Maqedoni

Mësimdhënësit do të punojnë nga shtëpia?!

Published

on


Fillimi i sezonit të ngrohjes mund të ndryshoj në orarin e shkollave dhe mësimdhënësit ti rikthej në shtëpi. Ministrja e Arsimit, Mila Carovska tha se është e mundur që mësuesit orët e mësimit nga distanca ti mbajnë nga shtëpia me qëllim që e gjithë klasa mos të ngrohet vetëm për një mësimdhënës. Siç tha ajo, në vend që mjetet të harxhohen për ngrohje do të përdoren për IT pajise dhe për infrastrukturën e shkollës.

“Me racionalizimin e mjeteve mund të arrijmë shumë më tepër investime në infrastrukturë, në pajisje kompjuterike, në vend që mjetet financiare ti harxhojmë për ngrohjen e gjithë klasës për vetëm një mësimdhënës. Por këto janë tema për diskutim. Por, e them se një vendim të tillë do ta sjellim bashkë me kryetarët e komunave dhe për një vendim të tillë, opinioni do të njoftohet me kohë”, tha Mila Carovska, ministre e Arsimit.

Gjithashtu, Carovska tha se këtë vit ekskursionet shkollore nuk do të mund të organizohen. Udhëzimet lidhur me këtë tashmë u janë dërguar shkollave nga Byroja për Zhvillimin e Arsimit.

“Udhëzimet u dërguan nga Byroja për Zhvillimin e Arsimit. Nxënësit mund të ecin deri në pesë kilometra, të lëvizin së bashku me mësuesit në mënyrë që të socializohen. U bëj thirrje drejtorëve të shkollave përgjegjëse për organizimin e ekskursioneve që të telefonojnë prindërit e nxënësve dhe të gjejnë një gjuhë të përbashkët se si do t’u kthehen paratë e ekskursioneve të vitit të kaluar. Por këtë vit, nuk lejohen ekskursione”, u shpreh Mila Carovska, ministre e Arsimit.

Një ditë më parë, Ministria e Arsimit dhe Byroja për Zhvillimin e Arsimit njoftuan se deri më 20 nëntor nxënësit duhet të marrin notat e para lidhur me suksesin e arritur nga mësimi online. Byroja për zhvillimin e Arsimit sot doli me rekomandimin që notimi i nxënësve të zhvillohet online për shkak të rritjes së infektimeve, por edhe me prani fizike të nxënësve nëse mësimdhënësit nuk do të jetë në gjendje që vlerësimin ta bëjnë nga distanca duke respektuar masat për mbrojtjen kundër covid-19. Në një klasë nuk duhet të ketë më shumë se dhjetë nxënës ndërsa qëndrimi i tyre në klasë gjatë vlerësimit të zgjasë nga 20 deri 30 minuta.

Melihate Rustemi

Continue Reading

Trending