Connect with us

Maqedoni

Covid-19, i rrezikshëm për të sëmurët e zemrës

Published

on


Në Maqedoni në dekadën e fundit ka ulje të vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare. Kjo u bë e ditur nga Instituti i Shëndetit Publik në Ditën Botërore të zemrës. Sipas mjekëve, ulja është si rezultat i masave të rritura për parandalimin e këtyre sëmundjeve.

“Për të pasur shëndet më të mirë dhe të ruajtur, çdo qytetar duhet t’i kushtojë vëmendje mënyrës së jetesës, duke filluar nga dieta, lëvizja, aktiviteti fizik dhe të mos pijë duhan”, deklaroi Shaban Memeti, Drejtor i ISHP.

Mesazhi që u dërgua nga shënimi në Parkun e Qytetit në Shkup është se pasojat e Covid-19 në një formë më të rëndë manifestohen tek njerëzit me sëmundje shoqëruese, para së gjithash te ata me probleme të zemrës.

Sipas Dimitar Mitev nga OJQ “E ardhmja e shëndetshme”, shënimi i sotëm i Ditës Botërore është në kushte specifike, duke i porositur qytetarët të respektojnë rekomandimet e autoriteteve shëndetësore”.

“Shoqata Ardhmëri e Shëndetshme ndjek rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, veçanërisht Ministrisë së Shëndetësisë, dhe ne i zbatojmë plotësisht ato”, tha Dimitar Mitev – Shoqata “E Ardhmja e Shëndetshme”.

Nga shoqata “Zemra e guximshme” gjithashtu iu referuan edhe kthimit në punë të të sëmurëve kronikë dhe personave me sëmundje kardiovaskulare.

“Deri te ne si shoqatë nuk ka arritur ndonjë porosi ose ankesë. E dimë që ka njerëz të sëmurë kronikë që kanë nevojë të qëndrojnë në shtëpi, por edhe njerëz të sëmurë kronikë që duhet të paraqiten në punë dhe që nuk janë aq të rëndë”, u shpreh Dragan Todorovski – Kryetar i Shoqatës “Zemra e guximshme”.

Në organizimin e Institutit të Shëndetit Publik, në parkun e qytetit, qytetarët morën kontrollime parandaluese falas si matja e tensionit, sheqerit në gjak dhe kolesterolit dhe peshës trupore.

Alsat

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending