Connect with us

Entertainment

Cili është vendi më i nxehtë në Tokë, ku është regjistruar temperatura më e lartë?

Published

on

Dy shkretëtira, gjeografikisht të largëta, por të ngjashme me njëra-tjetrën, mbajnë rekordin për temperaturën më të lartë të regjistruar ndonjëherë në sipërfaqen e planetit.

Lugina e Vdekjes e SHBA mban rekordin për vendin më të nxehtë në botë me 56.7 ° C, por vetëm në lidhje me ajrin. Një studim i ri ka zbuluar se dy shkretëtira mbajnë rekordin, në të njëjtin nivel me temperaturën më të lartë të regjistruar ndonjëherë në tokë, ai i Dasht-e Lut në Iran dhe ai i Sonora, në kufirin midis Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës, ku temperaturat arritën 80.8 ° C.

Në të dy rastet, është pozicioni që i bën këto vende vendbanim perfekt të Luciferit. Dasht-e Lut shtrihet midis dy vargmaleve, ku ajri i ngrohtë kapet dhe mbetet në dunat, duke u ngrohur veçanërisht në pjesët e mbuluara me shkëmb të zi vullkanik. Një studim i vitit 2011 e kishte identifikuar Dasht-e Lut si vendin më të nxehtë në botë, por shumica e satelitëve modernë të NASA-s kanë rishikuar vlerësimet e tyre të temperaturës që rriten me 10 ° C.

Edhe shkretëtira Sonoran është gjithashtu vendi ideal për një nxehtësi rekord. E vendosur në një lloj pellgu midis maleve, kjo shkretëtirë ndodhet në një zonë të prekur nga fenomeni i hijes së shiut, gjë që e bën atë edhe më e vështirë që toka të ftohet.