Connect with us

Business

Brenda dy javëve pensionistët dhe qytetarët e rrezikuar do ta marrin ndihmën financiare prej 6 000 denarëve

Published

on

Ndihma financiare nga shteti për kategoritë e rrezikuara të qytetarëve ka ngecur nëpër labirintet e Kuvendit. Qytetarët që kanë më shumë nevojë për këto para në këtë krizë, nuk mund t’i marrin gjashtë mijë denarët e premtuar nga shteti sepse ligj i veçantë nuk është miratuar për këtë qëllim. Kryetari i Komisionit të Financave dhe Buxhetit, Timço Mucunski, thotë se në fund të javës së ardhshme, Ligji mund të gjendet në komisionin amë. Por para kësaj, ligji duhet të kalojë në seancë në Kuvend kurse kryetari i legjislacionit është kompetent për këtë, shton Mucunski.

– Advertisment –

Duhet të punojë nga besimi i mirë sepse ka edhe projekte që janë për të gjithë qytetarët dhe për të cilat partitë politike nuk bëjnë diskriminim. Ndërsa ne kemi stimuluar një pjesë të masave që janë në atë ligj – tha Timço Mucunski, VMRO-DPMNE.

Nga Kuvendi nuk morëm përgjigje se kur ligji për mbështetje financiare të kategorive të rrezikuara do të vijë në rend dite. Qëndrim kërkuam edhe nga LSDM-ja, por nga atje na thanë se tash është herët të flitet në këtë temë sepse fillimisht në Kuvend duhet të kalojë propozim-buxheti për vitin 2021. Thonë, kështu është procedura. Ndërsa nga Aleanca për Shqiptarët thonë se pushteti vetë vendosë cili ligj do jetë me prioritet dhe më pas përgjegjësinë e hedh në partitë opozitare.

Ligjet që kanë të bëjnë drejtpërdrejt me interesin e qytetarëve, interesin e krizës me kovidin dhe balancimin e buxhetit, ne kemi krijuar një kuorum, megjithëse nuk votojmë për disa ligje, por nuk bëjmë probleme për të mos kaluar ato ligje për shkak të mungesës së kuorumit – deklaroi Halil Snopçe -Aleanca për Shqiptarët.

Ajo që shqetëson qytetarët është nëse do të marrin paratë për blerjen e produkteve të Maqedonisë në kohë, sepse siç na thanë deputetët para miratimit të buxhetit për vitin e ardhshëm, Ligji nuk do të jetë në rend dite. Kjo do të thotë që qytetarët nuk do të marrin ndihmën nga shteti për të paktën edhe dy javë të tjera, edhe pse e drejta për të shpenzuar paratë është më 25 dhjetor të këtij viti. Sipas Ligjit për Mbështetje Financiare, pensionistët me pension mujor deri në 15 mijë denarë, të papunët që nuk kërkojnë punë, ose të papunët pasivë duhet të marrin gjashtë mijë denarë. Pastaj, prindërit e vetëm, artistët dhe punëtorët e filmit, nxënësit e shkollës fillore dhe të mesme dhe fëmijët pa prindër.

Ile Petrevski

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

S’ka marrëveshje mes organizatorëve të ahengjeve dhe Qeverisë

Published

on

Takimi midis organizatorëve të ngjarjeve dhe Zëvendës Kryeministrit Fatmir Bytyqi, përfundoi pa marrëveshje konkrete. Tani për tani, protestat do të pezullohen, derisa të shihet efekti i ndihmës që ata duhet ta marrin. Industria e ngjarjeve ka kërkuar ndihmë financiare të pakthyeshme në formën e granteve për të mbuluar humbjet që tejkalojnë 60 përqind, por Qeveria ofron ndihmë një milion euro, që do të mbulojnë të paktën 40 ngjarje me karakter publik.

Alsat

Continue Reading

Business

Gati çdo ditë mbyllet nga një dyqan, pandemia i jep goditjet e fundit zejtarive në Maqedoni

Published

on

Situata te zejtarët është jashtëzakonisht alarmante. Disa prej tyre tashmë kanë i kanë mbyllur punëtoritë. U nevojiten para të freskëta në mënyrë që biznesi i tyre të mos dështojë plotësisht. Edhe zejtarët për çdo ditë e presin ndihmën shtetërore, sepse pretendojnë se likuiditeti i tyre është i dobët dhe nuk dinë si t’i mbajnë punonjësit e tyre.

Në Odë tonë kanë filluar të mbërrijnë kërkesa për ndërprerje, sepse zejtarët fshihen përmes Odës dhe arrijnë pyetje në lidhje me se cilat janë kushtet për fshirje nga regjistrat e zejtarëve, sepse nuk mund t’i rezistojnë presionit dhe ngarkesës në pjesën e financave”, tha Aneta Atanasovska, drejtore ekzekutive e Odës së Zejtarisë.

Gjykojeni vetë se sa e rëndë është situata, në pesë ditët e fundit ju jeni i pari që hyni në dyqan, kështu u përpoq t’i shpjegojë telashet mjeshtri i kapelave Abdullah Mustafa. Përllogaritjet e tij tregojnë se puna e tij është zvogëluar deri në 90 për qind. Ai thotë se tani pret të pensionohet, dhe të marrë diku rreth 10 mijë denarë

Shpenzimet janë 1,200 euro paushall në vit, që duhet t’ia paguaj shtetit. I kërkova Odës së Zejtarëve në emër të kolegëve të mi që të na lirojnë nga këto shpenzime, kurrë nuk do të dilja në pension, këtu e them edhe tani, por mendoj se nuk do të ketë efekt”, tha Abdullah Mustafa, zejtar.

Përndryshe, 100 zejtarë nga Banka Zhvillimore kanë marrë kredi pa interes. Kusht për këtë ndihmë shtetërore ishte të dëshmojnë se kanë rënie reale të të ardhurave prej 20 për qind.

Shuma minimale e kredisë që mund t’i aprovohet një kredikërkuesi nga kjo linjë kreditore nuk mund të jetë më e vogël se 184,500 denarë. Për tregtar të vetëm dhe zejtar, shuma maksimale nuk mund të jetë më e madhe se 307,500 denarë”, thonë nga Banka Zhvillimore e Maqedonisë.

Në Odën e Zejtarisë në Shkup së ka rreth 2000 zejtarë, në nivelin e të gjithë vendit numri i zejtarëve është afër 4000. Përveç problemit financiar, brengë e vjetër e zejtarëve është edhe stafi i punës i cili gjithnjë e më vështirë është për t’u gjetur.

 

Ile Petreski

Alsat

Continue Reading

Business

Struga dhe Ohri me zbritje për turistët nga Serbia

Published

on

Hotelet në Ohër dhe Strugë nga maji deri në tetor do të ofrojnë prenotime më të lira për turistët serbë deri në 20%, në varësi të periudhës së qëndrimit. Qëllimi është që në vend se të shkojnë në bregdetin grek, t’i kalojnë pushimet verore në liqenin e Ohrit ose ata që do t’i kalojnë pushimet  në Greqi, gjatë kthimit të qëndrojnë të paktën disa ditë në vendin tonë.

Për një person në ditë, mund të kenë gjysmë- pansion prej vetëm 25 eurove, me mëngjes dhe darkë në hotel me 4 yje. Disa hotele të kategorisë më të lartë, mund të jenë më shtrenjtë për 2-3 euro…”, tha Kërste Bllazheski, kryetar i HOTAM.

Idenë e zbritjes së çmimeve deri më tani e kanë pranuar rreth 90% të hoteleve.

Bëhet fjalë për pako të veçanta që do t’u jepen agjencive vendore dhe atyre nga Serbia. Presim të ketë qarkullim të mirë nga këta mysafirë”, pohoi Kërste Bllazheski, kryetar i HOTAM.

Gastronomët thonë se me këtë nismë duan të mbështetin qëndrimin e Qeverisë për taksa falas për qytetarët serbë si shenjë mirënjohje për vaksinimin falas. Për të njëjtin qëllim, Agjencia Shtetërore për mbështetjen dhe promovimin e turizmit ka propozime shtesë për Qeverinë në lidhje me Serbinë.

Agjencia shtetërore për mbështetjen dhe promovimin e turizmit:

  • bileta falas për të gjithë muzetë
  • parkim falas në të gjitha qytetet
  • zbritje në të gjitha objektet gastronomike
  • zbritje në objektet e akomodimit
  • transferim i shpejtë në pikat kufitare

Shoqata e Hotelierëve mendon të ofrojë pako të ngjashme për mysafirë nga vendet e tjera fqinje, Shqipëria, Kosova, Mali i Zi dhe Bullgaria. Presin më shumë prej tyre këtë verë, së bashku me mysafirët vendas, sepse shumica e prenotimeve me mysafirët nga Evropa Perëndimore janë anuluar përsëri ose janë në pritje.

Miki Trajkovski

Alsat

Continue Reading

Trending