Connect with us

Maqedoni

Bonuset në Speciale, Revizioni: 4.6 milion euro, të paguara në mënyrë joligjore

Published

on


Më shumë se 4.6 milion euro ishin paguar në mënyrë të paligjshme në PSP-në e shuar në bazë të bonueseve, për fshehtësi dhe mbrojtje të veçantë të privatësisë, konstatoi Revizioni i Shtetit. Kontrolli i revizorëve vetëm në pjesën e kompensimeve të pagave tregoi se vetëm në tre muaj në vitin 2015, Prokuroria Speciale pagoi më shumë para për shtesat, sesa për pagat.

“Në bazë të shtesave të pagave të Prokurorit Publik dhe prokurorëve publik në PSP, janë paguar mjete në shumën totale prej 35 mijë eurosh, edhe atë në shuma absolute”, thonë nga Enti Shtetëror i Revizionit.

Analiza e revizorëve tregoi se vetëm zyrtarët në PSP-së morën bonuese prej gjysmë milioni euro, për periudhën nga marsi 2016 deri në gusht 2019.

27 hetues në Prokurorinë Publike, nga të cilët 24 policë dhe katër nga Policia Financiare, kanë ndarë bonuse totale prej mbi 150 mijë eurosh për tre vjet. Ish-kryetarja e PSP-së, Katica Janeva, nuk pajtohet me konstatimet në raportin e revizionit. Ajo u dërgoi revizorëve vërejtje, gjë e cila nuk iu pranua. Janeva edhe personalisht ishte në Entin Shtetëror të Revizionit këtë verë, por bëri një skandal kur ajo u zhvesh gjysmëlakuriq, kështu që inspektimi u ndërpre. Ndërkohë, ajo u përgjigj me shkrim se situata aktuale i detyroi që kompensimet të ishin më të larta, por në përputhje me Ligjin për PSP, dhe se të gjithë punonjësit kishin detyrimin të mbanin informatat e ndjeshme nga përgjimet ku ishin ndjekur edhe ambasadorë.

“Mesazhi që po dërgohet në këtë mënyrë a është se: askush në këtë vend të mos merret më me ndjekjen penale të korrupsionit të lartë në mënyrën se si e bëra unë dhe PSP, sepse në fund gjithçka do të jetë objekt rishikimi, siç ndodh tani, post-festum”, u shpreh Katica Janeva, ish-kryetare e PSP-së.

Revizorët përgatitën dy raporte për bonuset në PSP. Një për publikun dhe një tjetër për Prokurorinë e Krimit të Organizuar, të cilin e kërkoi Revizioni. I dyti është një dokument sekret dhe do të deklasifikohet më tej, dhe vetëm atëherë do të vendoset nëse Villma Ruskovska do të fillojë një procedurë, për pagimin e bonueseve të larta.

Bojan Stojanovski

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maqedoni

Me 23 shkurt aktgjykimi për rastin “Monstra” – Alsat

Published

on

Aktgjykimi për rastin “Montsra” është caktuar për me 23 shkurt, transmeton Alsat. Sot në gjykimin për rastin “Monstra” pala mbrojtëse paraqiti fjalët përfundimtare. Mbrojtja e të akuzuarve përsëriti qëndrimin se rasti është i montuar dhe se të akuzuarit nuk janë autorët e vërtetë të vrasjes së pesëfishtë në Liqenin e Smillkovës. Avokatët e viktimave nga ana tjetër kërkuan dënim maksimal për të akuzuarit, pasi siç thanë u dëshmuan veprat penale.


Continue Reading

Maqedoni

20 viktima dhe 350 raste të reja me COVID në 24 orët e fundit – Alsat

Published

on

Ministria e Shëndetësisë njofton se në 24 orët e fundit janë kryer 2 291 testime të dyshuara për Covid-19 dhe prej tyre 350 kanë rezultuar pozitivë me Koronavirus, ose 15% e testeve të bëra. Po ashtu në 24 orët e fundit kanë ndërruar jetë edhe 20 pacientë të tjerë, ndërsa janë shëruar 266 persona.

Continue Reading

Maqedoni

Ekspertët: Vodno të mbrohet me ligj të posaçëm, nuk mjafton shpallja si zonë e mbrojtur – Alsat

Published

on

Profesorët e Fakultetit të Pylltarisë nuk pajtohen që Vodno të shpallet zonë e mbrojtur. Kërkojnë shkallë më të lartë të mbrojtjes duke miratuar ligj të veçantë për Vodnon, përgatitjen e një plani hapësinor për malin, plan për menaxhim, me të cilin mali do ta mbrojë Shkupin.

Vodno duhet të mbrohet e jo të jetë zonë e mbrojtur. Për shkak se, funksioni kryesor i Vodnos është siguria, mbrojtja nga reshjet dhe vërshimet – deklaroi Makedonka Stojanovska- profesoreshë universitare.

Të kemi tampon sigurie afër kufirit me Planin e Përgjithshëm Urbanistik që të mbrohet në mënyrë rigoroze, çdo veprimtari e paligjshme atje të dënohet ekskluzivisht vetëm me burg, që të parandalohet kapadaillëku. E dimë që Vodno mbrohet nga ligji i miratuar në vitin 2004. Pastaj, është zonë e sigurisë, zonë për ta mbrojtur qytetin nga vërshimet. Është një zonë shumë e rëndësishme – u shpreh Ivan Blinkov- profesor universitar.

Organizatat joqeveritare gjithashtu kërkojnë që Vodno të mos shpallet zonë e mbrojtur, duke argumentuar se mali nuk do ta ketë mbrojtjen e nevojshme.

Në mënyrë që të shmangen ngjarjet si përmbytja e vitit 1952, të mos ndodhë rastësisht përsëri sikur që ndodhi në Stajkovcë në vitin 2016, tani në Vodno, në kohë të ndryshimit të klimës në të cilën jetojmë sot, ku shirat e rrëmbyeshëm do të jenë shumë më të shpeshta dhe intensive, ne nuk duhet të lejojmë vendim të tillë tani ku mbrojtja e vetme e Vodno do të jetë biodiversiteti – tha Tatjana Stojanovska, “E dua Vodnon”.

Sipas planit për të mbrojtur biodiversitetin, një pjesë e Vodnos duhet të menaxhohet nga qyteti i Shkupit.

Sa më shpejt të jetë e mundur, pas shpalljes, do të vendoset regjim për mbrojtjen e zonave të përcaktuara. Situata do të monitorohet, do të zhvillohet një plan menaxhimi kurse ne do të vazhdojmë të rrisim ndërgjegjësimin e publikut – deklaroi Nikolla Naumoski- shef kabineti në Qytetin e Shkupit.

Të gjitha këto qëndrime të ekspertëve janë shprehur në debatin publik të organizuar nga Ministria e Mjedisit mbi propozimin për të shpallur Vodnon zonë të mbrojtur.

Igor Stefanovski


Continue Reading

Trending