Connect with us

Business

ATK me njoftim për tatimpaguesit

Published

on

ATK-ja ka njoftuar sot se ka ndryshuar procedurat e pajisjes me Vërtetim Tatimor.

Administrata Tatimore e Kosovës me anë të një komunikate për media ka thënë se ka nxjerrë udhëzuesin me të cilin ndryshon procedurat e pajisjes me Vërtetim Tatimor. Qëllimi i këtij Udhëzuesi sipas ATK-së është informimi i personave/tatimpaguesve për procedurat që duhet ndjekur për t’u pajisur me Vërtetim Tatimor, përgjegjësitë e zyrtarëve të Shërbimit dhe Edukimit të Tatimpaguesve në Drejtoritë rajonale, për të lëshuar Vërtetimin Tatimor, si dhe përgjegjësitë e zyrtarëve të Teknologjisë Informative në ATK për të mundësuar gjenerimin e Vërtetimit Tatimor. Pajisja me Vërtetim Tatimor mund të bëhet në mënyrë elektronike dhe në mënyrë manuale.

Personi fizik jo-afarist (individi) mund të pajiset me Vërtetim Tatimor on-line përmes ueb faqes së ATK-së apo përmes linkut https://evertetimi.atk-ks.org/ apo në cilëndo zyre rajonale më të afërt të Shërbimit dhe Edukimit të Tatimpaguesve. Ndërsa, tatimpaguesi (biznesi) mund të pajiset me Vërtetim Tatimor on-line përmes Sistemit Elektronik EDI apo në zyrën përkatëse rajonale të Shërbimit dhe Edukimit të Tatimpaguesve. Vërtetimi Tatimor për personat fizik afarist dhe personat juridik, lëshohet nga ATK vetëm në rastet kur tatimpaguesi nuk ka ndonjë detyrim tatimor të pashlyer, si dhe në rastet kur tatimpaguesi ka obligime të pashlyera, mirëpo, është në marrëveshje për pagesë të atij borxhi me këste.

Ndërsa, Vërtetimi Tatimor për personat fizik jo afarist (individët), lëshohet nga ATK vetëm në rastet kur personi nuk ka ndonjë detyrim tatimor të pashlyer, në rastet kur personi ka obligime të pashlyera, mirëpo, është në marrëveshje për pagesë të atij borxhi me këste, si dhe në rastet kur ATK nuk ka shënime për personin. Ky Udhëzues hyn në fuqi me datë 01 Nëntor 2020 dhe i njëjti shfuqizon të gjithë Udhëzuesit e mëparshëm që kanë rregulluar këtë çështje. Udhëzuesin për procedurat e pajisjes me Vërtetim Tatimor, mund ta gjeni në ueb faqen e ATK-së www.atk-ks.org në linkun Publikime – Dokumente.

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Rishikimi i buxhetit, përplasje pushtet-opozitë – ALSAT-M

Published

on


Borxhi publik dhe deficiti buxhetor janë tema kryesore midis deputetëve në ditën e dytë të debatit të komisionit për rishikimin e buxhetit. Për deputetët nga VMRO-DPMNE-së, rishikimi i buxhetit është tipar i punës joekonomike dhe masave populiste të qeverisë. Por, sipas deputetëve nga shumica, huamarrja është brenda kufijve normalë dhe rishikimi i buxhetit është i nevojshëm për financimin e masave të reja ekonomike.

Borxhi publik për kokë banori është 193 mijë denarë ose 3 mijë euro. Borxhi publik si përqindje e PBV-së të parashikuar për vitin 2020 përfshirë edhe ditën e djeshme është 60.3 përqind, me çka i kemi shkelur kriteret e Mastrihtit të vendit ose thënë ndryshme jemi një vend i falimentuar”-tha Rashella Mizrahi – deputete e VMRO-DPMNE-së.

Borxhi shtetëror menaxhohet brenda kornizës së asaj që do nënkupton përcaktim i Maqedonisë së Veriut të jetë pjesë e BE-së dhe në rrugën që po ndjekim. Sa i përket deficitit buxhetor, ne kemi një ulje të konsumit privat sepse qytetarët kishin ndalesë në lëvizje, distancim social, zinxhirët e furnizimit si dhe në anën e kërkesës janë prishur”-pohoi Dimitar Kovaçevski – Zëvendësministër i Financave.

Alsat

Continue Reading

Business

“Fundjava pa TVSH”, dështim total – ALSAT-M

Published

on


Dështim total i masës “Fundjavë pa TVSH”. Për tre ditët, qytetarët shpenzuan mezi 10 milion euro për të blerë produkte vendore dhe pajisje IT. Projeksioni i qeverisë ishte që qytetarët të shpenzonin 170 milion euro, por sipas Drejtorisë së të Ardhurave Publike, u shpenzuan vetëm 10 milion.

Drejtoria e të Ardhurave Publike:

“Qytetarëve do t’u kthehen 1 milion euro. Drejtoria do t’i lëshojë paratë në llogaritë e tyre të transaksionit brenda 15 ditëve nga dita e fundit e skanimit të llogarive fiskale”

Ndërsa, në pyetjen se përse masa dështoi, Kryeministri Zaev thotë:

“Komplekse është arsyeja pse jo, sepse së pari është varfëria. Njerëzit kursejnë para, madje edhe nëse u jepni një kthim prej 18 për qind, ata thonë se do të blej atë që më duhet”

Me siguri fundjavë tjetër ma TVSH nuk do të ketë. Paratë e mbetura nga kjo masë do të rialokohen për qëllime të tjera.

Andrea Cobanova

Alsat

Continue Reading

Business

Klubi i Prodhuesve viziton fabrikën “Comodita” në Gjakovë

Published

on

Drejtori i Klubit të Prodhuesve, Astrit Panxha së bashku me Ilir Hajzer Seferi, nënkryetar nga Fondacioni Besa ne Bavari, ishin në një vizitë tek fabrika e prodhimit të shpuzës dhe dyshekëve Comodita, në Gjakovë.

Produkti ky i cili për një kohë të shkurtër është pasuar nga projekti për zgjerimin e një rrjeti dyqanesh me produkte shtëpie Comodita Home- pjesë e Devolli Corporation.

“Sot kjo fabrikë është një ndër më të mëdhatë në Evropë, ku ka rreth 1200 punëtorë dhe eksporton me linjë të rregullt edhe në SHBA dhe Kanada.

Së shpejti pritet edhe ndërtimi i fabrikës së re, me një hapësirë prej 55mijë m2, ku pritet të punësohen rreth 800 punëtorë shtesë, duke e bërë këtë fabrikë për prodhimin e shpuzës dhe dyshekëve një ndër më të mëdhatë në botë”, thuhet në njoftim. 

Alsat

Continue Reading

Trending