Connect with us

Shendetsi

A ka prova se në të vërtetë vaksina anti-COVID shkakton infertilitet?

Published

on

Vaksina Pfizer/BioNTech këtë javë filloi t’u jepet atyre që janë në rrezik nga coronavirusi në Mbretërinë e Bashkuar.

Ndërkohë, platformat e rrjeteve sociale u përmbytën këtë javë me shqetësime në lidhje me një titull alarmues që pretendonte se vaksina e coronavirusit nga Pfizer-BioNTech, mund të shkaktojë infertilitet te gratë.

Por ekspertët thonë se këto pretendime janë të pabazuara. “Është një mit, është i pasaktë – nuk ka prova që mbështesin perceptimin e tyre”, tha Saad Omer, një ekspert i vaksinave në Universitetin Yale, shkruan New York Times.

Agjencitë e ekspertëve që mbikëqyrin pastrimin e vaksinave për përdorim tek njerëzit, “kanë një proces rigoroz” për të zhdukur produktet që mund të shkaktojnë efekte të tilla katastrofike. “Dhe kur gjërat ndodhin, veprimi ndërmerret,” tha Dr. Omer.

Këtë javë, Administrata e Ushqimit dhe Barnave përsëriti besimin e saj në të dhënat që tregojnë se vaksina mund të mbrojë njerëzit kundër zhvillimit të COVID-19 pa shkaktuar efekte anësore serioze. Vaksinës së Pfizer i është dhënë drita jeshile në Britani dhe Kanada.

Thashethemet në lidhje me infertilitetin u nxitën nga një artikull i botuar nga një blog i quajtur “Health and Money News”, i cili pretendonte në mënyrë të gabuar se vaksina e Pfizer përmbante përbërës të aftë për të “trajnuar trupin e femrës për të sulmuar” një proteinë që luan një rol vendimtar në zhvillimin e placentës .

Pretendimet e pabazuara u morën nga një peticion i shkruar nga Dr. Michael Yeadon, një mjek britanik në pension dhe ish-punonjës i Pfizer, i cili më parë është kritikuar për pikëpamjet e tij të gabuara në lidhje me coronavirusin. /Telegrafi/