Connect with us

Entertainment

A e keni menduar pse dritaret e aeroplanit janë të rrumbullakëta?

Published

on

Përmes shumë viteve dhe përparimeve të shkëlqyera në inxhinierinë e hapësirës ajrore – nga fillimet tona modeste me avionë ajrorë pa fuqi deri te avionët masivë të aftë të mbajnë qindra pasagjerë plus ngarkesa – njerëzimi ka rregulluar dhe përmirësuar vazhdimisht aerodinamikën e anijeve që na dhuron mrekullinë e fluturimit.

– Advertisements –

Por kur avioni avion tregtar u bë i njohur në vitet 1950, i aftë të fluturonte me shpejtësi më të madhe dhe lartësi më të mëdha se kurrë më parë, dy aeroplanë u shkatërruan në mes.

Shkaku? Dritaret katrore. Këndet e mprehta janë pika natyrore të dobëta ku përqendrohet stresi, dobësuar më tej nga presioni i ajrit. Kur i nënshtrohen një presioni të përsëritur, katër kënde në një dritare katrore përshkruajnë katastrofën.

Nga ana tjetër, dritaret e lakuara, të cilat nuk kanë pikë fokale, shpërndajnë ajrin, duke zvogëluar gjasat e çarjeve ose thyerjeve. Format rrethore janë gjithashtu më të forta dhe i rezistojnë deformimit, dhe kështu mund të mbijetojnë nga ndryshimet ekstreme të presionit midis brenda dhe jashtë avionit.