Connect with us

Shendetsi

​Organizatat shëndetësore, udhëzime për mbrojtjen e fëmijëve nga koronavirusi – ALSAT-M

Published

on


Federata Ndërkombëtare e Kryqit të Kuq dhe Shoqatat e Gjysmëhënës së Kuqe (IFRC), UNICEF-i dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) kanë lëshuar sot udhëzime të reja për të ndihmuar në mbrojtjen e fëmijëve dhe shkollave nga transmetimi i virusit COVID-19.

Udhëzuesi ofron vlerësime kritike dhe lista praktike për t’i mbajtur shkollat të sigurta. Poashtu i këshillon autoritetet kombëtare dhe lokale për mënyrën e përshtatjen dhe zbatimit të planeve emergjente për objektet arsimore.

Kjo është komunikata e përbashkët e këtyre institucioneve:

Në rast të mbylljeve të shkollave, udhëzuesi përfshin rekomandime për t’i zvogëluar ndikimet e mundshme negative në të nxënit dhe mirëqenien e fëmijëve. Kjo nënkupton krijimin e planeve të qëndrueshme për të siguruar vazhdim të të nxënit, duke përfshirë opsionet e të mësuarit në distancë siç janë strategjitë e a rsimit online dhe transmetimet në radio me përmbajtje akademike dhe qasje në shërbime thelbësore për të gjithë fëmijët. Këto plane duhet të përfshijnë poashtu hapa të nevojshëm për rihapjen e mundshme të sigurt të shkollave.

Në rastet kur shkollat mbesin të hapura – dhe për t’u siguruar se fëmijët dhe familjet e tyre mbesin të mbrojtur dhe të informuar, udhëzuesi këshillon që:

• T’iu ofrohen fëmijëve informata për mënyrën se si duhet të mbrohen;

• Të promovohen praktikat më të mira të pastrimit të duarve dhe të higjienës dhe sigurimi i materialeve higjienike;

• Të pastrohen dhe të dezinfektohen ndërtesat e shkollave, sidomos objektet e ujit dhe sanitarisë; dhe

• Të rritet qarkullimi i ajrit dhe ajrosja.

Përderisa është specifik për vendet që tashmë e kanë konfirmuar transmetimin e COVID-19, Udhëzuesi është megjithatë i vlefshëm në të gjitha kontekstet. Arsimimi mund t� ��i nxisë fëmijët të bëhen avokues për parandalimin dhe kontrollin e sëmundjes në shtëpi, në shkollë dhe në komunitetin e tyre duke biseduar me të tjerët në lidhje me mënyrën se si mund ta parandalojnë përhapjen e viruseve. Mbajtja e funksionimit të sigurt të shkollave apo rihapja e tyre pas mbylljes kërkon shumë vlerësime por nëse bëhet si duhet mund ta promovojë shëndetin publik.

Për shembull, udhëzimet për shkolla të sigurta të zbatuara në Guine, Liberi dhe Sierra Leone gjatë shpërthimit të sëmundjes së virusit Ebola nga viti 2014 deri në 2016 ndihmuan në parandalimin e transmetimeve të virusit me bazë në shkollë.

UNICEF iu bën thirrje shkollave – qofshin të hapura apo duke iu ndihmuar nxënësve përmes të nxënit në largësi – t’iu ofrojnë nxënësve mbështetje të plotë. Shkollat duhet t’iu ofrojnë nxënësve informata jetike për pastrimin e duarve dhe masat e tjera për ta mbrojtur veten dhe familjet e tyre; të lehtësojnë mbështetje për shëndetin mendor; dhe të ndihmojnë në parandalimin e stigmës dhe diskriminimit duke i nxitur nxënësit të jenë të sjellshëm ndaj njëri-tjetrit dhe t’i shmangin stereotipet kur flasin për virusin.

Udhëzuesi i ri poashtu iu ofron këshilla dhe lista të dobishme prindërve dhe kujdestarëve si dhe vetë fëmijëve e nxënësve. Këto veprime përfshijnë:

• Monitorimin e shëndetit të fëmijëve dhe mbajtjen e tyre në shtëpi nëse janë të sëmurë;

• Nxitjen e fëmijëve për të bërë pyetje dhe për t’i shprehur shqetësimet e tyre; dhe

• Kollitjen apo teshtitjen në një faculetë apo në bërryl dhe shmangien e prekjes së fytyrës, syve, gojës dhe hundës.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shendetsi

Dyndje para Gjykatës Civile në Shkup, qytetarët presin me orë të tëra për një dokument

Published

on

Dyndje të qytetarëve para Gjykatës Civile në Shkup janë bërë sot për të siguruar një dokument.

“Të paktën një metër rrini larg!
Vetëm neve na shtynë një metër a këta qëndrojnë këtu.
Mos u shtyni!
T’i a mos je më i mençuri nga të gjithë këtu sot?
Unë!
Po ju.
Unë për herë të parë po flas.

Radhë nuk po mund të mbajnë as gardianët, durimi i qytetarëve ka arritur kulmin dhe secili shtyhet për të hyrë brenda godinës. Në çdo fillim vit qytetarët që gëzojnë të drejtën e ndihmës për fëmijën e tretë, duhet të rinovojnë dëshminë se nuk e kanë humbur të drejtën e atësisë. E njëjta ka një afat kohor që të dorëzohet nëpër komunat përkatëse për të mos e humbur ndihmën financiare.

“Përderisa këtu rekomandimet po shkruajnë që distanca mes njerëzve duhet të mbahet 2 metra për shkak të masave anti kovid, radhë të gjata po vërehen këtu para Gjykatës Civile në Shkup”.

Qytetarët thonë se këto telashe janë paraqitur nga e hëna dhe pritjet janë më shumë dy orë secili.

“Kjo është katastrofë, ky kurrë s’ka qenë shtet dhe as që do bëhet ndonjëherë”.

“Duhet të na sjellin në shtëpi përmes postës e jo të na maltretojnë këtu të grumbullohemi, ashtu do ishte më lehtë përmes adresës dhe nuk do kishim rrezik nga infeksionet e virusit korona”.

“Aspak nuk është në rregull, shihe sa shumë popullsi ka këtu a brenda punojnë dy sportele megjithëse mbi 20 sportele tjera janë bosh. Edhe pse janë në orar të punës nuk iu ndihmojnë kolegëve të heqin kallaballëkun. Nuk është aspak në rregull”.

Kjo zonjë tha se radhën po e pret për nipin e saj, por aspak nuk pajtohet me trajtimin që po u bëhet.

“Ja po e sheh sa po mbajmë distancë, jemi të ngjitur njëri pas tjetrit, sportelet nuk punojnë atje. Hynë pa rend, i lëshojnë të tjerët vetëm se kanë njohur brenda, a ne do të presim këtu. Ja kjo është!”.

Nga Gjykata Themelore Civile Shkup thonë se stafi administrativ janë duke punuar me reduktime për shkak të rekomandimeve shëndetësore të mos përhapjes së virusit korona. Por, rregulli nuk po zbatohet edhe jashtë, ku qytetarët nuk mbajnë distancë dhe policia nuk është në gjendje të mbaj rendin.

Adnan Qaili

 

 

 

 

 

 

 

 


Continue Reading

Shendetsi

Aziri: Slogani “një shoqëri për të gjithë” vetëm farsë, në esencë jeni nacionalistë

Published

on

Deputeti i ASH-së Elmi Aziri sot kritikoi ashpër pushtetin aktual të udhëhequr nga LSDM-ja duke theksuar se slogani i kësaj partie “një shoqëri për të gjithë” është vetëm farsë dhe se në fakt kjo parti ka qenë dhe mbetet nacionaliste. Këto komente Aziri i bëri derisa iu përgjigj ministrit të brendshëm i cili kohë ë parë sipas tij ka deklaruar se opozita shqiptare nuk di se çfarë kërkon s ai përket ligjit për shtetësi.
“Ministri i Brendshëm dje përsëriti qëndrimin e tij se ne nuk dimë çfarë kërkojmë me ligjin për shtetësinë. Jo ministër, ne gjithsesi se e dimë se çfarë kërkojmë. Ne kërkojmë të drejtën themelore të çdo njeriu për shtetësi, ndërsa ju po udhëheqni një fushatë anti të drejtave të njeriut si duket të trashëguar nga sistemi i kaluar. Ne duam të heqim definicionet shovene që ekzistojnë në ligjin ekzistues. Për ne sot në RMV janë dy gjuhë zyrtare në pushtetin qendror ndërsa në atë lokal më shumë se dy gjuhë. Ndërsa ju duhet të respektoni ligjin për përdorimin e gjuhëve. Ne duam të nxjerrim nga sirtari këto qytetarë që ju i keni mbyllur dhe që çdo ditë ua vrisni perspektivën”, deklaroi Elmi Aziri, deputet i ASH-së, duke theksuar se slogani një shoqëri për të gjithë është vetëm farsë, për të shfrytëzuar për marrjen e votës ndërsa në esencë ngeleni nacionalistë.


Continue Reading

Shendetsi

Si të dalloni nëse tashmë keni kaluar coronavirusin

Published

on

Mënyra më e qartë për të kuptuar nëse keni pasur coronavirus është të bëni një test të antitrupave, megjithatë, ato nuk janë plotësisht të besueshme.

Dr. Dan Bunstone, kryeshefi mjekësor në Push Doctor tregon se si të dalloni nëse e keni pasur tashmë coronavirusin.

Nëse keni pasur simptoma të zakonshme – temperaturë të lartë, kollë të re të vazhdueshme dhe një ndryshim në shqisën tuaj të nuhatjes ose shijes – por nuk keni pasur një test për të kontrolluar, një test i antitrupave mund të jetë i dobishëm, shkruan Express.co.uk.

Dr. Bunstone tha: “Testet e antitrupave ekzistojnë, por nuk janë gjerësisht të disponueshme pasi ato vetëm do t’ju tregojnë se mund të keni pasur COVID-19 në ndonjë moment në të kaluarën. Ato nuk tregojnë kur keni pasur infeksionin, nëse tani jeni imun ndaj COVID-19, ose në të vërtetë sa kohë do të zgjasë ndonjë antitrup”.

Dr. Bunstone vuri në dukje se thjesht të dish që ke pasur virusin mund të jetë i dobishëm nga një perspektivë kurioziteti, por nuk ofron shumë më shumë në këtë fazë.

Si të dalloni nëse tashmë keni pasur coronavirus

Dr. Bunstone vuri në dukje se gati 20 për qind e njerëzve që kanë pasur COVID-19 nuk kishin asnjë simptomë. Sidoqoftë, shumica e njerëzve do të kenë pasur simptoma dhe ka disa shenja që mund të keni pasur tashmë virus pa e kuptuar.

Dr Bunstone shpjegoi: “Shumë sëmundje virale mund t’ju ​​lënë të ndiheni të lodhur deri në 12 javë pas infektimit. Simptomat e mundshme janë të gjera dhe nuk ka gjasa të shfaqen në të njëjtën mënyrë te secili individ, por zakonisht përfshijnë lodhje, dhimbje koke dhe dhimbje të muskujve ose nyjave”.

Është e rëndësishme të mbani mend se ndërsa coronavirusi është shqetësimi ynë kryesor tani, viruset e tjerë janë ende atje. Ndjenja e lodhjes për një periudhë të gjatë kohore mund të ndikojë në një virus tjetër – jo domosdoshmëritë COVID-19. Dr Bunstone përfundoi: “Nëse keni simptoma të vazhdueshme dhe nuk jeni të sigurt pse, sigurisht që ia vlen të kontrolloheni”. /Telegrafi/

Continue Reading

Trending