Connect with us

Shendetsi

​Operacionet estetike krijojnë tri lloje të sëmundjeve të rrezikshme – ALSAT-M

Published

on


Një total prej 550,000 implantesh të gjirit janë vendosur çdo vit në SHBA, 70.000 prej të cilave kanë një strukturë të butë, e cila është deklaruar shumë e rrezikshme nga shkencëtarët amerikanë.

Ky lloj implanti i gjirit shkakton shfaqjen e limfomës qelizore të madhe BIA-ALCL.

Kanceri mund të zhvillohet në një kapsulë rreth një implanti të silikonit me xhel që përdoret në rindërtimin e gjirit pas mastektomisë ose në shtimin estetik të gjirit.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ka zbuluar 660 raste të shfaqjes së kancerit limfatik te gratë me gjinj të implantuar që nga viti 2010 në këtë vend.

Ky trend i shfaqjes së kancerit në pacientët e operuar për implantimin e gjinjve artificialë dhe të gjinjve është vërejtur gjatë gjashtë vjetëve të fundit, ku pati një rritje të numrit të pacientëve në 246 raste të reja.

Sit uata është aq e rrezikshme sa që Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së u ka dërguar një letër profesionistëve të kujdesit shëndetësor.

“Ne duam të sigurojmë që të gjithë ofruesit që trajtojnë pacientët me implante të gjirit të kenë informacione mbi identifikimin, diagnozën dhe trajtimin e kësaj sëmundje”, thuhet në letër.

Ajo që është më bezdisëse për këtë sëmundje të re është njohja shkencore që koha mesatare e kaluar midis operacionit të gjirit, vendosjes së implanteve dhe diagnozës së limfomës kryesore të qelizave BIA-ALCL është 9.2 vjet.

Është një periudhë shumë e gjatë për zbulimin e hershëm të kësaj sëmundje. Dhe së dyti, kjo sëmundje e implanteve të silikonit shkakton sëmundje të tjera, të tilla si artriti dhe skedorma.