Connect with us

Business

​OAK kërkon anulimin e vendimit nga Byroja Kosovare e Sigurimeve

Published

on

Anulimi i Udhëzimit mbi implementimin e sistemit Bonus – Malus për persona juridik dhe kthimi i rregullorës së mëparshme e cila ka qenë në fuqi i cili po i demton bizneset dhe kerkesa që të mos merren vendime pa konsultime paraprake me bizneset si dhe vendimet e marra të jenë konform situatës me të cilën po ballafaqohemi ishin temat kryesore të cilat u diskutuan gjatë takimit të sotëm në mes OAK-së dhe Drejtorit Ekzekutiv Sami Mazrekut nga Byroja Kosovare e Sigurime.

OAK është duke pranuar në vazhdimësi ankesa nga bizneset lidhur me Udhëzimin e ri mbi Implementimin e Sistemit Bonus- Malus për Persona Juridik, të miratuar nga Asambleja e Përgjithshme e Byrosë Kosovare të Sigurimeve, e cila ka hyrë në fuqi me 01 nëntor të këtij viti.

Andaj, OAK kërkoj nga Byroja Kosovare e Sigurimeve që të anulohet ky Udhëzim mbi implementimin e sistemit Bonus Malus deri në përmisimin e situatës në vend pasi aktualisht gjendja e bizneseve është jashtëzakonisht e rëndë dhe një vendim i tillë e ka vështirësuar edhe më tepër gjendjen e këtyre të fundit.

Me këtë rast edhe Zyrtarja Ligjore në OAK, Diellza Zeqiri ka thënë se pikërisht Neni 5 i këtij Udhëzimi po i dëmton bizneset pasi që i njëjti përcakton që në mënyrë që të fitohet një shkallë bonus automjeti duhet të regjistrohet para se të njëjtit t’i skadoj regjistrimi në rastet kur nuk ka dëme të deklaruara apo aksident.

E nga ana tjetër sekretari i OAK-së Diamant Elshani, ka potencuar faktin se çdo herë duhet të ketë kordinim paraprak me komunitetin e biznesit para marrjes së vendimeve të cilat i afektojnë drejtpërsëdrejti këta të fundit.

Drejtori i Byros së Sigurimeve, Sami Mazreku ka bërë të ditur se këto kërkesa të përcjella nga OAK do t’i adresoj në instanca më të larta si në Këshill dhe Asamble, për të pritur më pas një vendim nga ana e tyre.

Rikujtojmë se sipas Udhëzimit të ri, bizneset obligohen që të paguajnë 10 ditë para skadimit të sigurimit të regjistrimit të automjetit të vitit paraprak, për vitin e ardhshëm, në mënyrë që të fitojnë një shkallë bonus në rastet kur nuk ka aksident ose dëm të deklaruar.

Kurse në rastet kur automjeti nuk regjistrohet nga 1 deri në 15 ditë nga dita e skadimit të reagjistrimit atëherë nuk do të ketë bonuse. Kështu që shkalla bonus-malus do të mbetet e njëjtë edhe pse për atë automjet nuk ka dëme të deklaruara apo i njëjti nuk ka pasur aksidente. Ndërsa në rast të vonesës në vazhdim të sigurimit mbi 15 ditë, automjetet të cilat janë të regjistruara në emër të bizneseve, edhe nëse kanë pasur bonuse direkt zhvendosen në shkallën bazë.

OAK ka kërkuar edhe nga Guvernatori i Bankes Qendrore (http://odaeafarizmit.org/reagim-ndaj-udhezimit-te-ri-per…/) dhe Kryeministri i Kosovës (http://odaeafarizmit.org/oak-riperserit-kerkesen-per…/) në takimin e djeshëm anulimin e këtij vendimi.

Në këtë takim OAK u përfaqësua nga Skënder Krasniqi-kryetari i bordit, Diamant Elshani-sekretar i bordit, Qëndresa Ibrahimi-kordinatore, Diellza Zeqiri-zyrtare ligjore dhe Fjolla Smaili-zyrtare për komunikim dhe informim me publikun.

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

​ATK inkason 36.2% më shumë borxhe tatimore se në tremujorin e parë të vitit 2020

Published

on

Performanca e ATK-së në mbledhjen dhe trajtimin e borxheve tatimore për tremujorin e parë të këtij viti është në nivel të kënaqshëm, pasi në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit 2020 inkasimi është më i madh për 36.2 % apo 6.3 milionë euro, ndërsa totali i borxhit të inkasuar për janar-mars 2021 është 23.8 milionë euro.

Përmes një njoftimi për media nga ATK thuhet se trajtimi dhe mbledhja e borxheve tatimore të krijuara nga tatimpaguesit është njëri ndër prioritetet kryesore të Administratës Tatimore të Kosovës.

Ministria e Drejtësisë në të njëjtën kohë ka zbatuar të gjitha procedurat, të cilat parasheh Legjislacioni Tatimor në fuqi, ku sipas procedurave të konfiskimit gjatë këtij tremujori janë kryer konfiskime tek disa subjekte biznesore, si rezultat janë inkasuar borxhe në vlerë prej 127 mije euro.

ATK falënderon të gjithë tatimpaguesit, të cilët duke paguar obligimet e tyre tatimore kontribuojnë në rritjen e mirëqenies së qytetarëve të Republikës së Kosovës.

Alsat

Continue Reading

Business

Bujqit nga komuna e Gazi Babës dhe Haraçinës kërkojnë dëmshpërblimin e përmbytjeve

Published

on

Dhjetëra bujq të komunës së Gazi Babës dhe Haraçinës sërish kanë bllokuar disa nga rrugët e Shkupit. Ata vazhdojnë të kërkojnë dëmshpërblimet për dëmet bujqësore të shkaktuara në vitin 2016 dhe 2018 nga reshjet e shiut dhe breshrit. Këshilli i bujqve shprehet i revoltuar nga mospërfillja e institucioneve përkatëse. Siç thonë bujqit, dëmet e tokës dhe të kulturave bujqësore kanë arritur në mijëra euro. Madje, shumë prej tyre thonë se tashmë kanë hequr dorë nga ky profesion për shkak të pamundësive ekonomike.

Ne si bujq të komunës së Haraçinës dhe Gazi Babës jemi vendosur që deri në fund, në mënyrën më të keqe, me protesta ti kërkojmë të drejtat tona. Kërkojmë trajtim të barabartë me të gjithë bujqit e Maqedonisë së Veriut dhe kërkojmë urgjentisht Qeveria të mbaj mbledhje dhe të marrë përfundimisht qëndrim që dëmet të paguhen sipas elaboratëve që janë dorëzuar nga komuna e Gazi Babës dhe Haraçinës”, tha Agron Hajrullahu, kryetar i këshillit organizativ.

“ Kemi marë borxhe në barnatoret bujqësore për najlonin dhe folitë. Unë kam mar kredi, paguaj interes për kredinë ndërsa paratë e mia tashmë 5 vjet nuk mund ti tërheq. Është momenti I fundit të gjejmë zgjidhje. Në pikun e sezonit të punës ne dalim në rrugë dhe nuk do të ndalemi këtu, kemi filluar dhe do të shkojmë deri në fund”.

Alsat

Continue Reading

Business

Oda Ekonomike: Të mos luhet me fatin e punëtorëve

Published

on

Deputetët të mos tallen me fatin e mijëra punëtorëve dhe urgjent të votohen ligjet, që janë të domosdoshme për ndihmën e kompanive. Odat Ekonomike (OE) me reagime të ashpra ndaj të zgjedhurve të popullit për mos- miratimin në kohë të masave nga pakoja e pestë. Nëse nuk votohen ligjet, dyfish më shumë qytetarë do të lëshohen në pushim të detyrueshëm dhe do të mbeten pa rroga. Ndihma e paraparë është për rreth 30 mijë kompani dhe do të përfshijnë rreth 120 mijë punëtorë.

Alsat

Continue Reading

Trending