Connect with us

Business

​Buxheti për vitin 2021 pritet të jetë 2.4 miliardë euro

Published

on

Qeveria e Kosovës në këtë rast Ministria e Financave është në fazën finale të përgatitjes së projektbuxhetit për vitin 2021.

Buxheti për vitin 2021 pritet të jetë 2.4 miliardë euro ose 200 milionë euro më i ulët në krahasim me këtë të vitit aktual për shkak të pandemisë COVID-19.

Zëvendësministri i Financave, Agim Krasniqi në një intervistë për KosovaPress deklaroi se janë në fazën finale të përgatitjes së buxhetit për vitin 2021, pasi që janë të obliguar deri në fund të këtij muaji të dorëzojnë projektbuxhetin në Kuvend për miratim.

Krasniqi ka thënë sesi rezultat i mosmiratimit të projektligjit për rimëkëmbje ekonomike nuk përjashtohet mundësia që të ulen pagat në sektorin publik si dhe të zvogëlohen shpenzimet në investime.

Krasniqi: Buxheti për vitin 2021 do të jetë 2.4 miliardë euro

“Për vitin 2021, duke pasur parasysh burimet e brendshme e të jashtme, tek shpenzimet jemi ende në fazën e fundit të diskutimeve, por buxheti do të jetë diku rreth 2.4 miliardë euro, do të thotë bien në krahasim me këtë vit (2020) që është 2 miliardë e 600 milionë. Po ashtu bie edhe kjo pjesa që kemi obligim për rritjen e borxhit dhe deficitit prej 6.5 ku ne duhet të kthehemi brenda tri viteve tek 2 përqindëshi…. Do të jetë më i vogël buxheti edhe për shkak të pandemisë, por realisht nëse krahasojmë buxhetin 2020 me 2021 të hyrat do të rriten, do të rikthehemi te rritja ekonomike, por jo në atë shkallë për të mbërritur kufirin e vitit 2020, për arsye se ne kemi shfrytëzuar bilancin bankar, rregullin fiskal për rritje të decitit buxhetor. Pra, këto janë instrumentet që e diktojnë edhe madhësinë e shpenzimeve të buxhetit”, thotë Krasniqi.

Zëvendësministri Krasniqi po ashtu ka kërkuar nga Kuvendi që ta miratojë Projektligjin për Rimëkëmbje Ekonomike, dhe në momentin që miratohet në lexim të parë pastaj ekziston mundësia që të bëhen ndryshime para se të dërgohet për votim në lexim të dytë.

Megjithatë për të shpëtuar sektorin privat, Krasniqi ka edhe një ide tjetër, që nuk përjashton mundësinë e uljes së pagave në sektorin publik.

Krasniqi: Nuk përjashtohet mundësia e uljes së pagave në sektorin publik

“Ne duhet tash të vendosim a duhet t’i zvogëlojmë shpenzimet në investime, a duhet t’i zvogëlojmë shpenzimet në subvencione e që nuk ka mundësi se janë të gjitha obligime ligjore. A duhet t’i zvogëlojmë subvencionet dhe grantet në bujqësi, a duhet t’i zvogëlojmë investimet publike apo duhet t’i zvogëlojmë edhe pagat. Prandaj, në këto raporte nuk përjashtohet asnjë mundësi, po them edhe pagat, për arsye që në rast se i zvogëlojmë investimet ne do ta zvogëlojmë mundësinë e rritjes ekonomike, e që kjo ndikon komplet edhe në sektorin privat. Unë po e mirëkuptoj nga një herë edhe sektorin privat kur thonë se ju sektori publik nuk jeni prek prej pandemisë, sepse kanë të drejtë. Prandaj, është mirë më shpejt të intervenohet”, thotë Krasniqi.

Për vendimin e fundit të Qeverisë për ndarjen e 87 milionë eurove për rimëkëmbje ekonomike, zëvendësministri ka thënë se javën tjetër nis ekzekutimi i mjeteve për bizneset private në shumën prej 60 milionë euro dhe 12 milionë euro për bujqësi.

Krasniqi: Prej javës së ardhshme mund të shpërndahen mjetet për biznese

“87 milionë euro që janë ndarë me vendimin e fundit dhe janë ndarë të gjitha mjetet që kanë qenë në dispozicion deri tash për rimëkëmbjen ekonomike e që nuk preken me projektligjin që është dërguar në Kuvend… Ajo që është me rëndësi është që nëse nuk kalon Projektligji për Rimëkëmbje Ekonomike do të mungojnë 100 milionë euro mjete të AKP-së, mjete këto për të ndihmuar kryesisht sektorin privat… Mund të ekzekutohen menjëherë javën e ardhshme”, tha ai.

Krasniqi ka komentuar edhe propozimin e PDK-së për kompensimin e 10 për qind të Trust-it. Ai thotë se do të ishte pabarazi për qytetarët, pasi që për rimburësim kishte propozuar edhe kjo qeveri qysh në fillim të projektimit të planit për rimëkëmbje ekonomike.

Alsat

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Business

Zbatimi i Master planit për ujitje do ta transformojë bujqësinë e Kosovës

Published

on

Zbatimi i Master planit të ujitjes së tokave bujqësore do ta transformojë bujqësinë e Republikës së Kosovës, do të krijojë vende të reja të punës, duke përmbushur nevojat e bujkut dhe duke ndikuar pozitivisht në ekonominë tonë.

Kështu ka thënë sot ministri në detyrë i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Besian Mustafa gjatë promovimit të Master Planit të Ujitjes në Kosovë.

Në konferencën virtuale ministri Besjan Mustafa theksoi se në kuadër të Master planit, përfshihen një numër i madh i projekteve për rehabilitim dhe ndërtim të sistemeve të reja të ujitjes anë e mbanë Kosovës.

Ministri në detyrë Mustafa tha se është hera e parë që nga vitet e 80-ta, që ministria së bashku me Bankën Botërore dhe Bashkimin Evropian që ndërmarrim një plan investiv rreth 600 milionë euro në 10-12 vitet e ardhshme për të ngritur sipërfaqet në nënujitje për 20 mijë hektarët ekzistues në 90 mijë hektarë.

“Ne po bëjmë çmos që fermerët dhe tokat e tyre të kenë qasje në ujë për ujitje të tokave bujqësore. Ne jemi duke rrugëtuar drejt rimëkëmbjes ekonomike të vendit tonë. Këtë synim do ta arrijmë me punë të pa ndërprerë dhe përkushtim, sepse ujitja paraqet nevojën thelbësore që kulturat bujqësore të rriten e të piqen. Mastar plani i ujitjes së tokave bujqësore hartuar përmes projektit për bujqësi dhe zhvillim rural nga partneri ynë Banka Botërore paraqet një strategji kombëtare për ripërtëritjen e sistemit të ujitjes në gjithë vendin tonë…  Zbatimi i Master planit të ujitjes së tokave bujqësore do ta transformojë bujqësinë e Republikës së Kosovës do të krijojë nevojën për vende të reja të punës për qytetarët tonë, do të përmbushë nevojat e bujkut kosovar dhe do të ndikojë pozitivisht në ekonominë tonë”, theksoi Mustafa.

Partner kryesor i këtij projekti është Banka Botërore. Kështu, drejtori i Bankës Botërore për Kosovë dhe Maqedoninë Veriore, Massimiliano Paolucci duke folur për rëndësinë e këtij projekti tha se Master plani u zhvillua duke vlerësuar tokën dhe burimet ujore të Kosovës, si dhe duke analizuar sistemin e sotëm dhe të nesërm të bujqësisë.

Paolucci tha se ky projekt është ndihmë teknike për bujqit për të mbështetur ujitjen dhe zhvillimin e bujqësisë në mënyrë që të rrisin vlerën e tyre të shtuar në zinxhirin e vlerës, të optimizojnë kostot e prodhimit dhe në të njëjtën kohë t’i shoqërojë ata në tranzicionin deri tek një bujqësi më produktive.

 

“Përveç kërkesës për ujë, bilancit të ujit dhe kapacitetit të magazinimit, objektivat strategjike të planit drejtohen nga parimet e fizibilitetit teknik, qëndrueshmërisë ekonomike, financiare, qëndrueshmërisë mjedisore, përfshirja sociale dhe adaptimi ndaj ndryshimeve klimatike. Duke u bazuar në atë master plan, përcaktohet një kornizë që identifikon zonat prioritare për investime në ujitje në të gjithë vendin, që siç tha ministri vetëm do të siguronte qasjen e nevojshme për ujë në zonat rurale. Ky është një parakusht për t’u përfshirë në një tranzicion, në një bujqësi më të qëndrueshme komerciale dhe për të rritur qëndrueshmërinë dhe përshtatjen e ardhshme të qëndrueshme ndaj klimës. Ky master plan propozon një udhërrëfyes dhe një plan veprimi për të zbatuar investimet prioritare afatshkurtra, afatmesme dhe afatgjata, për të përmbushur objektivat e tij”, theksoi Paolucci.

Ai më tej tha se Banka Botërore do të punojë ngushtë me Bashkimin Evropian për të krijuar një fond mirëbesimi për zbatimin e financimit të planit 10 milionësh të BE-së, për të forcuar më tej zhvillimin e kostos së sektorit të ujitjes në periudhën afatmesme dhe afatgjatë.

Ambasadori i BE-së në Kosovë, Tomash Szunyog tha se së bashku me fragmentimin e tokës, ujitja paraqet një sfidë kryesore strukturore me të cilën përballet sektori i bujqësisë në Kosovë.

Sipas tij, zona e kufizuar e tokës e mbuluar nga ujitja, përdorimi i dobët i shpërndarjes së pabarabartë të burimeve ujore dhe mungesa e njohurive dhe pajisjeve për ujitje në nivelin e bujqve, janë vetëm disa nga çështjet që pengojnë sektorin në përmbushjen e potencialit të tij prodhues.

“Masterplani kryesor i ujitjes, i hartuar nga Ministria e Bujqësisë, me mbështetjen nga Banka Botërore është mjeti i duhur për t’u përdorur për ndërhyrjet e ardhshme. Gjatë vitit të kaluar, zyra e BE-së ka përgatitur një plan veprimi në vlerë prej 10 milion euro. Qëllimi i këtij veprimi është të mbështesë sektorin e ujitjes dhe ta kthejë atë në një sektor të qëndrueshëm ekonomikisht dhe financiarisht përmes dhe masave ndihmëse teknike që do të rrisin efikasitetin e shfrytëzimit të ujit dhe do të rrisin produktivitetin bujqësor”, theksoi Szunyog.

Me master plan janë caktuar 16 projekte kryesore ku si projekte afat shkurtra janë paraparë rehabilitimi i sistemit të ujitjes “Radoniqi”, “Drini i bardhë” në Pejë, “Drini i bardhë” në Istog, si dhe një skemë e re e devijimit të lumit në Junik dhe zgjerimi i rrjetit në Janosh e Cërmjan.

Ndërsa, me projektet afatmesme do të bëhet rehabilitimi i sistemit të ujitjes në Prizren, Komoran, Prolluzh dhe Rahovec. Po ashtu zgjerimi i rrjetit në Rugovë. Tri skema të reja lidhëse në “Lepencë”, dy skema të reja përgjatë rrjedhës në pendën në Morinë dhe Pollatë të Podujevës. Po ashtu do të krijohen pika mikroakumuluese në Viti dhe Kllokot. Në këtë konferencë është prezantuar edhe një video-dokumentar për nevojat e Kosovës për sistemin e ujitjes.

Alsat

Continue Reading

Business

Klubi i Prodhuesve takon Zyrën e Rregullatorit të Energjisë

Published

on

Anëtarët e Bordit dhe ekzekutivi i Klubit të Prodhuesve të Kosovës u takuan me Drejtorin Menaxhues të Zyrës së Rregullatorit të Energjisë, z. Petrit Pepaj.

Gjatë takimit u bisedua mbi gjendjen e përgjithshme të prodhuesve në vend gjatë periudhës së pandemisë, mirëpo u diskutua edhe mbi problemet që prodhuesit janë duke hasur me furnizim të rregullt të energjisë, sidomos gjatë kohëve të fundit.

Qëllimi i takimit ishte informimi në lidhje me hapat që ZRrE-ja planifikon te ndërmarr në hapjen e tregut të energjisë në Kosovë, më saktësisht krijimit të mundësive të daljes së konsumatorëve në treg të hapur sipas parimeve dhe afateve të vendosura në Ligjin për Energjinë Elektrike.

Klubi i Prodhuesve kërkoi nga ZRrE që të ndërmarrin të gjitha veprimet e nevojshme ligjore për shtyrjen e serishme të këtij afati deri në krijimin e rrethanave të cilat do të mundësonin liberalizimin e tregut të energjisë elektrike. Duke pasur parasysh se në Kosovë ende nuk janë krijuar kushtet për liberalizim të tregut ku furnizim me energji elektrike ende ofrohet nga vetëm një operatorë.

Kështu, ekziston mundësia reale që operatori në fjalë të abuzojë me pozitën dominuese, ku një situatë e tillë krijon mundësinë që konsumatorët komercial të përballën me rrethana të cilat e ulin fuqinë e tyre negociuse si konsumatorë, kështu duke paguar potencialisht për tarifa të energjisë elektrike, më të larta se mesatarja e tarifave të rregulluara.

Kjo gjendje shkel parimet e ekonomisë së tregut me konkurrencë të lirë, që është bazë e rregullimit ekonomik të Republikës së Kosovës, dhe dëmton rëndë konsumatorin e veçanërisht prodhuesin vendor.

Alsat

Continue Reading

Business

“Ligji për sigurim pensional”, gratë me të drejtë pensionimi 2 vjet më herët

Published

on

Ndryshimi kryesor në propozim- ligjin për sigurimin pensional dhe invalidor është heqja e mundësisë që qytetarët të mund të punojnë edhe pas moshës 64 vjeçe. Ministrja e punës dhe politikës Sociale Jagoda Shahpaska për Alsat u shpreh se gratë do të dalin në pension në moshën 64 vjeç si më parë, por përsëri do të kenë të drejtën, nëse duan, të dalin në pension në moshën 62 vjeçe, por me minimum 15 vjet stazh pune. Burrat do të dalin në pension në moshën 64 vjeçe dhe 15 vjet stazh. Lëshime do të ketë vetëm për profesionet deficitare në shëndetësi dhe arsim.

Sipas Kushtetutës, nuk guxojmë të diskriminojmë në bazë të gjinisë. Edhe zgjidhja aktuale ligjore e thotë këtë, dhe ne i përmbahemi dispozitës që burrat dhe gratë janë të barabartë. Nëse duan të punojnë deri në moshën 64 vjeçe, e nëse duan gratë të dalin në pension në moshën 62 vjeçe, atëherë paraqesin kërkesë dhe dalin në pension në këtë moshë – tha Jagoda Shahpaska, ministre e punës dhe politikës sociale.

Shifrat zyrtare tregojnë se aktualisht mbi 6000 persona kanë shtyrë punën edhe për 1 vit. Ndryshimet në Ligjin për pensionim kanë ngecur në Parlament katër muaj pasi opozita ka paraqitur rreth 500 amendamente. Për momentin nuk dihet kur do të zhbllokohen të njëjtat. Në një të ardhme të afërt nuk pritet miratimi edhe i një premtimi tjetër parazgjedhor i LSDM-së, respektivisht blerja e stazhit nëse është e nevojshme për dalje në pension. Ministrja konfirmoi se para këtij ligji ka prioritete të tjera që duhet të realizohen. Sindikatat kërkojnë që politika të qëndrojë larg këtyre proceseve dhe të miratohen ligje të përshtatshme në favor të punëtorëve. Qëllimi është që të rinjtë të mos largohen nga vendi dhe të gjejnë punë dhe sigurojnë ekzistencën në Maqedoni.

Ile Petrevski


Alsat

Continue Reading

Trending